Zobacz koniecznie

  • Badanie ojcostwaBadanie ojcostwa
    Medycyna sądowa rozwinęła się do tego stopnia, ze można już bez problemu ustalić pochodzenie ojcostwa, za pomocą badań DNA można się dowiedzieć do kogo należy ciało po niewyjaśnionej śmierci, badanie …
  • Co stosować a co unikać w diecie antycellulitowejCo stosować a co unikać w diecie antycellulitowej
    Aby pozbyć się skórki pomarańczowej szybko i skutecznie, warto pamiętać o kilku żelaznych zasadach. Dotyczą one głównie doprawiania czy przyrządzania posiłków, bowiem można popełnić niewybaczalne błędy i mimo jedzenia pięciu …

Strony

Dlaczego Eskimosi nie chorują na serce

Naukowcy, badając populację Eskimosów żyjących na Grenlandii byli zdumieni faktem, że społeczeństwo to niemal w ogóle nie zna chorób naczyniowo – sercowych. Po dokładnych badaniach okazało się, że w diecie Eskimosów głównie znajdują się ryby i owoce morza. Ich organizm otrzymuje więc mało węglowodanów, natomiast dużo białka i tłuszczów. Ale ludzie żyjący na innych kontynentach też spożywają produkty bogate w białko i tłuszcz. Sekret tkwi w tym, że Eskimosi głównie spożywają ryby i owoce morza. Olej rybny zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, których substancje regulują pracę układu krążenia, systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca. Eskimosi spożywają około 10 razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż Amerykanie i Europejczycy. Z badań przeprowadzonych przez naukowców wynika, że Omega 3 powstrzymuje rozwój nowotworu piersi oraz zapobiega rozwojowi raka jelita grubego. Tłuszcze te pomagają również zachować dobrą koncentrację i pamięć do późnego wieku , oraz wzmacniają odporność organizmu. Może więc przed jesiennymi chłodami warto zaopatrzyć się w ten suplement?

Comments are closed.